Monday, 24 June 2013 03:00

Евелин Глени - перкусиите и тишината

Posted by

Музиката и липсата на слух са на пръв поглед взаимноизключващи се. Но не и за Евелин Глени (Evelyn Glennie). Перкусионистката без слух е родена в Абърдийн, Шотландия, на 19 юли 1965 година. На осем годишна възраст тя започва да се оплаква от проблеми със слуха, а се оказва, че слуховите нерви и на двете ù уши са непоправимо увредени. На 12 Евелин е с тотална загуба на слуха и започва да носи слухови апарати. Някъде по времето, когато я обявяват за клинично глуха, Евелин започва да се поддава на страстта си към музиката. Притежавайки страхотно чувство за ритъм и усет към вибрацията, дребничката шотландка постъпва в Кралската музикална академия и на 19 години, за радост на близките си и за голямо учудване на британските медии, завършва музикалната школа.

Културата на глухите, обаче, включва познания по жестов език, който Евелин никога не употребява, макар че от дете не чува звуците. На страниците на официалния си сайт тя често отговаря на въпроса защо не го използва – просто защото умее да разчита по устните по време на разговор, а и в музикалната област, в която се развива (свири на ударни инструменти), жестовият език е неприложим, там по-важно е усещането, ритъмът, абсолютната хармония, в която са тялото на Евелин и музиката.

Тя има много успешна кариера като музикант, имайки привилегията да бъде първата в света глуха перкусионистка и най-добър барабанист.  Успява да направи 100 изпълнения на година по целия свят, които смайват не само с професионализма си, но и просто няма как да не усетиш колко преплетени са тя и ритъмът. За него Евелин казва, че го усеща като ток през пръстите си, и винаги преди представление се подготвя старателно. Това е почти духовна връзка между талантливата барабанистка и перкусиите. За мнозина би било интересно да научат, че тя притежава над 1800 инструмента. Към днешна дата, Евелин Глени е записала 22 албума, номинирана е за четири награди „Грами”, които е печелила два пъти, а международните ù награди са цели 80, като сред тях е и орденът на Британската империя от кралица Елизабет.

Въпреки липсата на слух, Евелин е много уважавана от колегите си в музикалната индустрия, тъй като нейния талант е доказван многократно, а онова, което прави, вдъхновява много любители на музиката, които не чуват. Гостувала е в много предавания и за нейния живот са направени много документални филми. Дори в продължение на година се снима филм, в който животът на Евелин Глени е проследен буквално ден по ден, и в който основният акцент е върху кариерата на барабанистката. Филмът се нарича „Да докоснеш музиката” и през 2002 г. получава много признание от критиката.

Както се вижда, езикът, на който музиката говори, не е предназначен за уши. А за Души.

Христина Чопарова

Изображения: Twiter

 

Rate this item
(1 Vote)
Read 2132 times