Friday, 18 January 2019 14:34

Ах, тези митове...

Posted by

Скъпи читатели, в ерата на високите технологии и свръхбърза комуникация все още съществуват съмнения относно езика на знаците и неговата ефикасност, предимства, ползи. Известният актьор и модел Найл ди Марко, който е четвърто поколение глух потребител на жестовия език, реализира чрез фондацията си редица видеоклипове, с които разсейва съмненията и стереотипите относно езика на знаците и изучаването му. Кои са най-разпространените митове, свързани с този език? Да видим... ТУК.

Мит 1: Жестовият език не е ИСТИНСКИ език.

Всъщност, жестовият език е просто РАЗЛИЧЕН език, както ще ви обясни актрисата от „Без звук” (A Quiet Place) Милисънт Саймъндс. Той е пълноправен език, със своя граматика, синтаксис и структура.

Mит 2: Жестовият език ще попречи на възможностите на глухото дете да научи английски език.

Фондацията на Найл ди Марко насърчава и помага на децата да се научат да четат и да пишат. Дори жестовият език, бидейки визуално средство за разяснение, спомага по-лесното усвояване на езика.

Мит 3: Жестовият език ще навреди на говорните възможности на глухото дете.

А Марли Матлийн доволно добре крещи, когато се представя :) Всъщност, това идва да подскаже, че говорните възможности на човек без слух не се влияят от това дали ползва жестов език или не. Всички, дори родените без слух, могат да говорят. И жестовият език в никакъв случай не пречи на развитието на говорните възможности, нито ги спира. Разбира се, в среди, където гласът не се чува от събеседника, той няма нужда да се използва. Но билингвизмът е предимство, за да те разбират и тези, които чуват  естествено. Ранното запознаване с езика на знаците действително подпомага изговора.

Мит 4: Родителят трябва да владее езика на знаците, за да може да учи на него детето си.

Родителите, както и техните деца, могат да изучават жестовия език ЗАЕДНО.

Мит 5: Жестовият език е САМО за глухи хора.

Всъщност жестов език може да научи всеки, който пожелае. Достъпен е за хора от всички възрасти, заучава се лесно и дори е забавно. Все пак е средство да се разбереш с някой, който не чува, но това в никакъв случай не означава, че жестовият език е единствено за хората без слух. В много отношения той дори е полезен, когато е необходимо да се предаде съобщение, без да се вдига шум или когато говорещият физически не е в състояние да съобщи каквото и да е по друг начин.

Всеки може да научи жестовият език, а освен всичко останало, той дава на притежателя му предимството да отвори себе си за нещо ново. И  да общува с милиони други хора по света, отвъд езиковите бариери.

Христина Чопарова

Изображение: Nyle DiMarco Foundation

 

Rate this item
(0 votes)
Read 1442 times
More in this category: « Eзик мой – враг мой