Скъпи приятели, неотдавна ви запознах с новото приложение, което разработчиците в АВА са създали в полза на глухи и тежкочуващи хора. Имах удоволствието да се свържа с екипа, разработващ приложението, и да получа веднагически отговор от единия от основателите, Тибо (Thibault  Duchemin). В много приятен и ползотворен диалог стана ясно, че екипът може да започне още през декември разработка на бета версия на приложението, за да осигури достъпа му на български език за потребителите в България. За целта е нужно да получат обратна връзка от всички заинтересовани, като попълнят формуляр. Необходимо е да има заявки от най-малко 250 човека, за да са сигурни в интереса към приложението. Обратната връзка е нужна на разработчиците, за да съберат достатъчно кандидати за тестове, тъй като е необходимо прецизиране на българската реч за приложението.

Какво представлява формулярът за обратна връзка с Ава? Отворете го от ТУК

Това е анкета за достъпност, която дава представа за вас на разработчиците, за да се ориентират каква целева група се интересува от приложението. В този формуляр е необходимо в няколко стъпки да направите следното:

 1. Да попълните (на латиница) Вашето собствено име.
 2. Да попълните (на латиница) Вашето фамилно име.
 3. Да попълните (на латиница) Вашият електронен адрес (E-mail).
 4. Да посочите от падащото меню Вашата държава.
 5. Да изберете една от двете възможности на въпроса „Отворен съм за участие в бета версията на Ава”:
 • да, поканете ме за тестовете
 • не, предпочитам да изчакам публичната версия 
 1. Да изберете един от трите отговора на въпроса: „Какво ви описва най-добре?”
 • мога да чувам
 • аз съм с частична или пълна слухова загуба
 • роден съм Глух 

Скъпи приятели, обръщам ви внимание, че в англоезичния свят с главна буква Д в глух (Deaf) се обозначават онези хора със слухова загуба, които са родени без слух (пренатално оглушели), и са носители на културата на  глухите, т.е., те са културологично самоопределящи се като глухи. Всички останали се изписват с малко „г” за глух – deaf, което означава, че лицето е с придобити слухови дефицити (оглушели след раждането, в ранна детска възраст или по друга причина на някакъв етап от живота).

Всички въпроси във формуляра, които са обозначени с червена звездичка, са задължителни за попълване и без да го направите, не може да се изпрати формата.

След като приключите попълването, натиснете синия бутон „Изпращане”, за да се изпрати автоматично. Това е всичко.

И нещо много важно: никога не предоставяйте пароли чрез гугъл формуляри.

Споделете това и с ваши приятели, за да може екипът на Ава да включи българския език в менюто за достъпност на приложението си.

Предстои да се уточнява с екипа на какъв принцип ще се провеждат тестовете с хората, съгласили се да бъдат поканени за участие в тях. Поради традиционния за САЩ Ден на благодарността комуникацията с екипа бе временно отложена. 

Ако имате въпроси, не се колебайте да ги задавате, скъпи приятели, чудесният екип на приложението е отворен за комуникация и да работи за достъпността му в България. Ще припомним, че приложението работи на принципа на включени в група смартфони, с помощта на които можете да участвате в динамична комуникация в групи, в които хората с трудности в разчитане на устна артикулация ще могат да следят разговорите наоколо, транслирани в текст на телефонния дисплей. Представяте ли си за колко много ваши близки и приятели вече няма да бъдат проблем събиранията по повод? Направете го заради тях.

От „Ние ви чуваме” благодарим сърдечно на всички, които вече се включиха в изпращането на обратната връзка с този формуляр, и на тези, които ще го направят тепърва. :)

Христина Чопарова

изображение: ютуб